Uppdatering FLOW

9 september 2020

Hej, 
Dags för en uppdatering om vad som hänt sedan den utmanande och fantastiska veckan i augusti då vi tillsammans med er samlade in 125 000:- till FLOW Workspace. För det första vill jag från djupet av mitt hjärta säga tack till er alla för era gåvor men också för att ni har förtroende för mig att genomföra detta. Ingen kan göra allt men alla kan göra något. I det här fallet är det verkligen sant.

Tiden är min utmaning då detta görs på det vi kallar för fritiden. Men för att du skall veta vart jag är i den här processen så vill jag kort berätta hur jag tänker få ut information till er och vad som är på gång.

Detta försöker vi åstadkomma:
Träna unga ledare i Omodalen, södra Etiopien. Vi tränar dem i nyföretagande, ledarskap, hållbarhetsarbete och återvinning. Vi bygger om en 40 fots container i Småland till en liten plastindustri, återvinningsstation och utbildningsplats. Låter det komplicerat? Det är det:) Men vi tror stenhårt på detta!

Gåvor:
Alla gåvogivare kommer få ett sms eller mail så fort jag hinner med en bekräftelse på att er gåva kommit in och registrerats. I det meddelandet kommer ni också bjudas in att vara med på en festkväll lördag 16 januari 2021.
Jag hinner tyvärr inte få till den tidigare. Gåvorna har swishats eller förts över till mitt företagskonto. Samtliga gåvor har sedan förts över på ett separat konto och skall sedan föras över till den förening vi nu bildar för arbetet med FLOW. Det är viktigt både mot er och skattemyndigheterna att kunna vara öppna med vad era gåvor används till och att det inte finns ett vinstintresse hos mig. Alla insamlade pengar går till arbetet med att iordningställa den container vi skall skeppa ner till Jinka, Etiopien. Ni kommer få allt detta specificerat då vi möts i januari

Festkvällen innehåller av den nuvarande situationen utmaningar som skall lösas. Hur många vi får samla, och hur många som vill komma skall kombineras med möjligheten att vara med digitalt. Jag har alltså en hel del att ordna med, men det kommer garanterat att bli av. Ni som blir med då kan se fram emot en trevlig och inspirerande kväll.

Förening och samarbete med lokal organisation
Den förening vi nu bildar kommer ha en styrelse, stadgar och en beskrivning av hur vi vill hjälpa unga ledare att kunna utvecklas som människor, samhällsbyggare och föredömen. Vi kommer beskriva hur vi vill främja nyföretagande, utbildning, ledarträning utifrån ett hållbart och coachande förhållningssätt.

I Etiopien för jag just nu samtal med en organisation som arbetar med att stötta etniska folkgrupper i södra Etiopien som av olika anledningar lever med snabba förändringar, kulturella utmaningar och fantastiska möjligheter. Det ser bra ut så långt men jag vill vänta med att tillkännage vilken samarbetspartner det blir tills allting är klart.

När det är klart och vi har ett samarbetsavtal kan vi gå vidare med förberedelserna som bland annat handlar om att få access till en bit mark där vi kan bedriva verksamheten och det pappersarbete som är nödvändigt innan vi har grönt ljus från myndigheterna. Det handlar om tillstånd att få bedriva utbildning på plats, driva företag med ungdomarna vi tränar och dessutom se över hur vi kan arbeta med återvinning av plast, allt under ett och samma tak.

Samarbete med företag
Som ni förstår kommer de pengar vi samlat in tillsammans inte räcka så långt. Ej heller kommer den kompetensen vi har på alla dessa områden vara fullt tillräckliga om vi skall få till detta bra. Vi kommer behöva ha resurser för att regelbundet sända utbildare till området för att arbeta med ungdomarna. Hos företag som, i det här fallet, arbetar med plast och som kommit långt med miljötänk, återvinning och hållbarhet, finns det kompetens som vi behöver. Det kan också finnas möjligheter för företag att backa upp arbetet ekonomiskt.

Här finns det en win-win. Arbetet med Flow får in kompetens och kapital till utbildningen för att vi tillsammans med ungdomarna skall kunna starta upp en liten plastindustri som arbetar med återvinning, hållbarhet och produktion.
Ett företag får möjligheten att bidra med sin kunskap och sina resurser för att göra skillnad, inte bara lokalt, men också internationellt i områden där behoven är stora.När dom möter kunder och sitt nätverk kan man berätta om vad man är en del av och bli en ambassadör för företag som bidrar till en bättre värld och möjligheter för unga människor att utvecklas i den tiden vi lever i.

Dom kan t.ex skicka ut en eller två anställda en vecka med oss för att träna ungdomar, kanske rentav på betald arbetstid? Dom kan utbilda oss som jobbar med coaching och ledarträning att förstå den industri och bransch som dom verkar i så vi kan ha ett bra helhetstänk då vi arbetar med ungdomarna. I dagsläget möter vi några företag som är intresserade och jag hoppas inom kort få gå ut med positiv information till er om detta.

Med denna lilla information hoppas jag att ni skall kunna se ungefär var vi är i denna spännande resa. Här från mitt kontor på Sibyllegatan 46 i Stockholm City försöker jag ta en halvtimme här och där för att arbeta med FLOW som ligger mig varmt om hjärtat. Vill du komma förbi och säga hej när du har vägarna förbi i huvudstaden så slå en signal så ser vi till att mötas. Skulle du vilja att jag kommer ut till din arbetsplats och håller en inspirerande föreläsning om arbetet så gör jag gärna det. Gratis är det tyvärr inte, men jag är säker på att vi kan komma överens så det blir en win-win.

Jag önskar dig en bra start på hösten och ser fram emot att träffa dig, om inte förr, så i januari.
Lets keep in touch!

Anders