Ser du fröet?

1 oktober 2020

Hej,
I dag formulerar jag ett förslag på samarbetsavtal mellan FLOW och en organisation i södra Etiopien som heter IPC. IPC skall sedan komplettera samarbetsavtalet utifrån sitt perspektiv innan vi låter en jurist hjälpa oss att ta avtalet i hamn. IPC arbetar för att skapa möjligheter för en blomstrande kultur och näringsliv i Omodalen och hos Nyangatomfolket.Jag känner ig väldigt glad över att just dom blir vår samarbetspartner eftersom vi känner många av människorna där. En av våra studenter är Emanuel som du ser på bilden. Han sådde ett frö och gör nu vad han kan för att hans frö, dröm skall bli verklighet. Tillsammans är vår ambition att hjälpsa unga människor som Emanuel att få utvecklas och leva ett liv där han kan driva företag och bidra till en positiv samhällsutveckling i sitt sammanhang.

Nu är det snart två år sedan som fröet, drömmen om FLOW planterades. Det är ett oerhört inspirerande arbete som känns meningsfullt att lägga sin tid på. Det går naturligtvis inte så fort som man önskar, men så gör vi också detta på fritiden. Till dags dato är i alla fall tåv äventyr och insamalingar genomförda och en träningsvecka på plats i Etiopien. 

I veckan blev det klart med att vi får bra företagspartners som hjälper oss att rulla igång arbetet med att bygga om en 40 forts container till en liten plastindustri, återvinningsstation samt utbildningsplats. Tack Swede-Wheel och LB Plast i Hillerstorp samt PE Plast i Värnamo. Med deras hjälp kommer vi få tag i de komponetner som behövs för att bygga de formsprutor vi skall installera i containern och vi kommer arbeta i LB Plasts lokaler i Hillerstorp under hösten och vintern.

Emanuel, är en av våra tjugo unga elever som vi tränar. Det är svårt med kontinuiteten både på grund av pandemin, men även innan dess eftersom avståndet till denna avlägsna del av Etiopien samt begränsad uppkoppling via nätet försvårar träningen. I gruppen vi tränar finns frön, drömmar som Emanuels, arbeta med filmproduktion och media, till drömmar om eget företagand einom industri och turism samt yrken som kräver universitetsstudier.

För dom och oss alla handlar det om att se fröet och dess litenhet i början, men också vad det kan bli om man planterar det i en god jord, samt vårdar och vattnar det. Var planterar du ditt frö? Den drömmen du bär kan få växa och blomma ut bara du planterar den i en god jord, och sedan vattnar och vårdar den. Allting har varit som ett frö från början. Google, Spotify, ja till och med Brynäs IF:) Men när någonting planteras, vattnas och vårdas så växer det alltid till något större och blommar ut. Min vän, våga plantera dinn dröm i en god jord.

Jag ser mycket fram emot de kommande månaderna och arbetet med containern i Hillerstorp men också utformningen av den utbildning vi skall sätta ihop, i modulform. Veckor med utbildning på plats i Etiopien varvat med studier och praktik.

Vill du vara med och bidra med din kunskap på områden som plaståtervinning, plastproduktion, företagande och ledarskap så hör gärna av dig till mig för att få veta mer.

Inom kort skriver jag om det event vi planerar för att visa containern och presentera projektet. Då får vi också besök av Lokoro Ejem från Etiopien som är vår koordinator och teamledare på plats. Du kommer få höra om hur en dag med våra elever ser ut, hur vi vill arbeta samt se film och bilder från verksamheten över en god bit mat. Men först, skall jag skriva klart samarbetsavtalet:)

Önskar dig en fin oktober!