Marcus "Flow" Johansson

13 juli 2020

Hej,
I dag måste jag bara få berätta lite om min gode vän Marcus Johansson som jag gjort flera vandringar med i fjällen och som blir med även i år på Flow Adventure. Det är han som är på bilden. Marcus är en "stand up guy" som man alltid kan räkna med och lita på. Under förra årets äventyr då vi paddlade den mesta av distansen mellan Värnamo och Stockholm, var han mitt draglok när det var tungt. Jag har en axel som spökar och hade dessutom ett par föreläsningar och ett personalevent att rodda med på kvällarna så min planering var långtifrån optimal. Men med Marcus som draglok tog vi oss i mål. 

När vi genomförde Flow Academy i Etiopien förra året var Marcus och hans fru med. Dom gjorde en fenomenal insats både innan resan dit och nere på plats. Mackan, som vi kallar honom, undervisade fenomenala lektioner om vad plast är, hur man kan utveckla och producera produkter av plast och framförallt om hur vi kan återvinna plast på ett bra sätt. Hans fru Caroline hade hjälpt till med en insamling till plåttak som behövdes därnere och hjälpte min fru Linda med att samla in, paketera och dela ut ett utbildningskit till våra elever.

Att få göra meningsfulla saker för andra människor tillsammans med goda vänner är helt fantastiskt. Det är både viktigt, meningsfullt och väldigt roligt. Jag har många fina minnen av våra äventyr. Nästan alltid, ja faktiskt alltid, har Mackan helt förstörda fötter efter varje äventyr. Hans fötter är sannolikt inte skapta för långa och hårda vandringar, men ändå kommer han igen varje gång. Han tejpar, smörjer, säger aj, haltar och fortsätter mot målet.

Ja jag vet, vi gör inte någon Ola Skinnarmo eller Renata Chlumska bedrift när vi är ute på våra race, men för oss är det tillräckligt stora utmaningar. Jag brukar säga att vi genomför ett litet äventyr men med ett stort uppdrag. Så om några veckor när vi åter vandrar och går upp på berg tillsammans så är det stort för oss. Marcus kommer vara det han alltid är, ett draglok, en pålitlig vän och en spelare i laget som alltid gör sin del. Tack för att du finns Marcus och för att du alltid är dig själv.

Jag ser fram emot att se dig hålla på och leta efter grejor i din ryggsäck, packa ditt tält upp och ner, tejpa dina fötter, halta och säga aj, och tillsammans med teamet göra vad du kan för att samla in pengar till något som vi tycker är riktigt bra.

Just nu förbereder Mackan, jag, Jonte, David och Tomas oss inför 3-8 augusti. Vi trimmar vår packning, gör våra träningsvandringar och kommer om några dagar att påbörja insamlingen till arbetet med Flow workspace i Etiopien. Pengarna vi samlar in kommer gå till den containern vi skall iordningställa till en liten industri som sedan skall skeppas ner och där vi sedan skall utbilda och träna dom ungdomar vi investerar i. Vi hoppas att du kommer vilja vara med oss på denna resan, både genom att läsa om äventyret och arbetet här på webben, men också vara med och få in dom 75 000:- som vi har som mål att samla in.

Nu skall jag äta lite mat efter dagens träningspass på 20 km. PS. Om ni varit på apoteket för att köpa skavsårstejp och den va slut, har troligen Mackan hiunnit före er. Vi hörs.